Posiadam Xiaomi Mi5 - ekran 5.15 cali z matrycą FullHD (428 ppi) i szukam do nich dobrych gogli VR. Sprawdziłem już VR Boxa II i ta lornetka odpadła już na starcie. Weebo3D 2.0 jest dużo lepsze ale po nich szybko zaczyna mnie mulić, oczy boleć (taki efekt braku możliwości poruszania soczewkami), a do tego obraz jest ostry tylko na samym środku co pośrednio też wpływa na immersję VR.
Czy ma ktoś doświadczenie z takim ekranem i dobrymi goglami VR?
Tak, czytałem chyba każdy z tematów na tym forum + źródła zewnętrzne. Na tej podstawie stworzyłem moją listę gogli, które typuje na następny zakup do tego telefonu:
Dreamz 2.0 Fresnel (lub standard?)
BOBO VR Z4 mini (wolę swoje słuchawki)
FiiT VR 2S
Cena nie gra roli, aczkolwiek było by dobrze zmieścić się w 300zł. Pada nie potrzebuję, bo już mam. Czego szukam? Jak najlepszej immersji: FOV, wyrazistość ekranu, jak najmniejsze abberacje chromatyczne. Dobrym atutem byłaby dołączona licencja na riftcata/Trinusa/VorpXa itp.
Może ktoś ma jakąś propozycję? Nie jestem pewien wyboru, tym bardziej, że w większości gogli wszyscy zalecają ekran 5.5’’ a ja mam 5.15’’.
P.S - może twórcy DreamZ mogli by się podzielić jakimiś przewidywaniami dot. DreamZów 3.0? Może akurat warto abym poczekał na nie?
Hmm… skoro mówisz, że przeczytałeś wszystko na forum o tych goglach to decyzja należy do Ciebie Nikt za Ciebie się nie zdecyduje na konkretny model, to już są prywatne odczucia co komu pasuje i jest dla niego wystarczające. Co do różnic w dreamzach miedzy standard a fresnel możesz poczytać w temacie od nich, tam Piotr dosyć szczegółowo je opisał.
Co do przewidywań na temat dreazmów 3, może warto pomóc chłopakom i “pingnąć” ich w tym temacie: <LINK_TEXT text=“viewtopic.php?f=58&t=505”>http://forum.vrpolska.eu/viewtopic.php?f=58&t=505</LINK_TEXT>
Pełna konfiguracja pozycji soczewek przód/tył oraz szerokość.
Super system montowania telefonu
Bardzo sensowny FOV jak na 5.1’’
Jak się dobrze ułoży telefon to nie widać ramek lub są bardzo mało przeszkadzające
Super ostrość obrazu
uchwyty na głowę są super…
Minusy:
… Jeżeli je raz ułożysz i są ustawione tylko pod Ciebie. Jak chcesz pokazywać co chwila innym osobom, to zmiana dostosowania pasków jest długim procesem.
Trochę ważą za dużo, ale nie jest to bardzo przeszkadzające.
Słabe wykonanie plastików. Trzeszczą. Nie masz wrażenia obycia z produktem “premium” jeżeli weźmiesz je do ręki.
Przycisk pojemnościowy na moim Xiaomi MI 5 nie działa. Nie wiem czemu.
Niedemontowalne łatwo słuchawki.
Co do połączenia Xiaomi MI5 + VR - Wielkim minusem jest smużenie ekranu. Jest straszne. Ostrość/rozdzielczość/immersja - wszystko jest dobre i bardzo dobre, ale smużenie przekreśla dłuższą zabawę w VR całkowicie.
Czyli polecasz okularki? Smuzenie wynika chyba tu z racji na telefon nie okulary? Bo wlasnie chce kupic ten model gogli albo dreamzvr 2.0 fresnel tylko ten fresnel jest chyba do wiekszych telefonow niz 5.1" i przy takim ekranie jak mam bedzie widac ramki telefonu co podobno przeszkadza. Sa jeszcze dreamzvr 2.0 standart i tam chyba ramek nie bedzie widac choc nie jestem pewien i pytanie, ktore z gogli wybrac? Miales moze jakies porownanie dreamz 2.0 z Twoimi goglami?
Hej, tez mam Xiaomi mi5 i te same gogle bobo vr z4 i kompletnie nic nie moge na nich obejrzec, brak ostrosc, wszystko rozmazane. Regulacja soczewek nic nie daje. Pikseloza, obraz sie rozdwaja. Jestem ciekaw jak Ty sobie z tym poradziles. Mozesz powiedziec z jakich aplikacji korzystasz?
Konfigurowalem swoje VR kodem QR dodanym do gogli.