Ja zakupiłem dreamz i jestem lekko zawiedziony, póki co. I to nie z powodu doświadczeń tylko samej problematyczności z ostrością obrazu. Kupiłem wersję z fresnelami, obraz jest jak żyleta, lecz po założeniu nie widać powiedzmy co pisze kawałek dalej, trochę zamazane jest z bliska.
Dziwnym faktem jest, że same okulary przyszły do mnie uwalone, zakurzone czymś brudne, dlatego je wytarłem leciutko ściereczką z mikrofibry i obraz lekko się poprawił, niestety mimo tego fresnele wyglądają tak:
https://postimg.org/image/l1xzbk5pz/db4a0584/
https://postimg.org/image/fwqld5ttl/b778e673/
https://postimg.org/image/p5oedck2l/
https://postimg.org/image/i124vh11b/5a5a9db9/
Pod światłem z telefonu zdecywanie lepiej widać ten brud. Nie czyszczę ich żadnym płynem ani niczym bo nie mam pojęcia czy można. Możliwe, że to jest przyczyną tej nieostrości jednak odpaliłem sobie dwie gry, które działały bardzo dobrze, ostrość była dobra (choć mogłaby być lepsza), napisy były bezproblemowo odczytywane.
Nie mam pojęcia czemu w grach jest dobrze, a czemu na youtubie i innych aplikacjach z filmami 360 obraz jest jakby zamazany, niewyraźny i często widać piksele.
Mam wadę wzroku ale noszę okulary, które mam zawsze na nosie w trakcie korzystania, przy grach ani razu nie robiły one problemu.
Ekran telefonu jest idealny, 554ppi QHD więc to nie wina ekranu.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Upewnij się, że patrzysz się dokładnie przez środek soczewek. Chyba parę stron temu była mowa o czyszczeniu. Z tego co pamiętam to benzyną ekstrakcyjną (coś takiego ) i materiałem, który nie pozostawia po sobie włókna.
Dodatkowo: skonfigurowałeś telefon QR kodem dostosowanym pod swoje IPD?
No właśnie, to jest ta kwestia jaka mnie zastanawiała od początku tematu Fresnel vs Standard.
Nie polecam Fresneli osobom bez doświadczenia w VR, osobom które nie chcą spędzić dlużej czasu z konfiguracją itd. Takie osoby prawdopodobnie nawet nie docenią szerokiego FOV przy jednoczesnym zredukowanym SDE. Będzie je natomiast wkurzać trudność konfiguracji oraz temat czyszczenia. Fresnele łatwo łapią kurz, który rzeczywiście znacząco obniża jakość obrazu i daję sobie uciąć kończynę, że jest to główny powód problemu z ostrością. Sam to testowalem wielokrotnie. Ponadto, ekran telefonu musi być czysty, równo przylegać do gogli. Optyka musi być wyregulowana według instrukcji w pudełku. No i kod QR czasem trzeba zrobić własny. Dlatego istnieje wersja standard, która względem 1.0 oprócz regulacji ma nieco większy obszar roboczy soczewek. Użytkowanie jest prostsze, konfiguracja, czyszczenie, a i sam efekt jest bardziej uśredniony, mniej odważny. Jednak ja osobiście preferuję Fresnele Bardzo dobrze sprawdzają się moim SGS5.
Tendencja jest taka, że osoby, które mają dużo doświadczenia w temacie mówią o Fresnelach, że to najlepsza optyka na rynku, z kolei osoby bez doświadczenia nie są zadowoleni bo nie czują atutów tej optyki, czują natomiast wady. Takze podkręślę raz jeszcze - jeśli nie miałeś wcześniej gogli VR lub nie zależy Ci bardzo mocno na szerokim FOV - bierz standardy
Wracając natomiast to kwestii czyszczenia - benzyna ekstrakcyjna jest najlepszym środkiem. Niestety nie możemy jej dołączać do zestawu, ze względów bezpieczeństwa. Rozszerzymy jednak zestaw o inne, podstawowe atrybuty do czyszczenia.
Ja jednak chyba zaryzykuje i wezme dreamzy z fresnelami wlasnie na probe… Najwyzej zwroce
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
W takich wypadkach proponujemy wymianę na standardy. To jest często rozwiązanie problemu
Qhd z 5.3" chyba bedzie ok?
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Moim zdaniem bardzo okej
“Upewnij się, że patrzysz się dokładnie przez środek soczewek. Chyba parę stron temu była mowa o czyszczeniu. Z tego co pamiętam to benzyną ekstrakcyjną (coś takiego ) i materiałem, który nie pozostawia po sobie włókna.
Dodatkowo: skonfigurowałeś telefon QR kodem dostosowanym pod swoje IPD?”
Ustawiłem własny kod QR dla gogli , ustawiłem czerwone punkty na środek jak i resztę tak by wszystko dopasować do siebie i czasem jak mówię ostrość łapie, a raz nie, zobaczę co wyjdzie po czyszczeniu. Osobiście to jestem zadowolony z nich, ale wiecie ten zawód na twarzy, że to wszystko uwalone przyszło ;(. Jest to mój pierwszy raz z VR ale zamierzam sobie zostawić fresnele choćby dlatego że idzie się do nich dostosować, lecz do tego trzeba czasu.
[size=85][color=green]Dodano po 2 minutach 13 sekundach:[/size]
Dziękuje za odpowiedzi, zostanę przy fresnelach . Wyczyszczę soczewki i myślę że będzie miodzio.
Teraz tylko znaleźć benzynę ekstrakcyjną
Witam
Jaki telefon polecacie do gogli 2.0 frensel ?
Wczoraj odebrałem, dziś sprzedam Dreamz 2.0 Fresnel, oferta w dziale kupie/sprzedam
Sprzęt ok, konfiguracja prosta tylko strasznie kręci się w głowie jak przy okularach 3D. Mój robak chyba nie lubi abstrakcji
Jedna z ostatnich recenzji Jak widać fresnele mają swoich mocnych zwolenników, nie znaczy to jednak, że te soczewki przypasują każdemu. Taka to optyka
[spoil][/spoil]
[color=green]//Dodałem blok cytatu w formie tekstu, a obrazek schowałem w spoiler
//Remlas
W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie. Jak u was wyglądają filmy video 360 przy powyżej 520ppi? Dotyczy to wersji z fresnelem.
Są one ostre, wszystkie mniejsze elementy są dobrze widoczne czy zamazane jakbyś miał wadę wzroku nie nosząc okularów (tak to wygląda u mnie)?
Bo tak jak wspominałem, trochę dziwne że gry mi działają bez zarzutu, ostro i prawidłowo a przy każdym dowolnym filmie mam efekt jaki opisuje powyżej.
Ale ogólnie szybko idzie się dostosować
Nie jestem ekspertem, ale pewnie chodzi o to, ze same filmy 360 sa jeszcze slabej jakosci. Nawet w 4K sa nieostre.
Też tak mi sie wydaje, ze to jednak kwestia filmu.
Spróbuj np.
https://www.youtube.com/watch?v=YjX_-0ZZ5b4
https://www.youtube.com/watch?v=dR8Sa6VmVmA
https://www.youtube.com/watch?v=nqyzqBgE67Q
(3D / 8k /360)
Ja zamawiam na dniach ale dalej się waham miedzy standardami a fresnelami. Przy standardach nie wiem jak to będzie z efektem door a przy fresnelach z ostroscia. Przeczytałam już chyba wszystko co się da, chyba dopóki sam nie sprawdzę to się nie dowiem. Dodam że najbardziej zależy mi na filmach, lecę w styczniu do uk i chyba to najlepsze i najtańsze rozwiązanie żeby obejrzeć coś na większym ekranie. 554ppi 5.3".
Wysłane z mojego LG-G5 przy użyciu Tapatalka
Witam. Potrzebuje pomocy odnośnie ostrości gogli dreamz 2.0.To mój pierwszy kontakt z goglami i nie chce się zrazić do tej technologi. Kroczyłem instrukcją krok po kroku ale to na nic. Obraz jest nie ostry a po 5 minutach bolą oczy. Obraz aż krzywdzi moje oczy a wydaje mi się, że to nie jest problem telefonu. Zsynchronizowałem telefon tworząc swój własny kod QR oraz wykonałem wiele testów sprawdzających telefon ale to na nic. w każdej aplikacji, filmie pojawia się podobny problem z ostrością. Próbowałem sprawdzić jak to wygląda na telefonie brata ale Google Cardboard odmówił współpracy z Samsungiem J5. Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Mój telefon to: Sony Xperia Z
Nie posiadasz wady wzroku? To może być przyczyną.
Jeśli robiłeś zgodnie z instrukcją to zapewne wyregulowałeś IPD (rozstaw soczewek).
Jaką wersję dreamzów posiadasz? (standard Fresnel, dla okularników)
Masz czyste soczewki? Zdarza się, że przychodzą brudne.
Czy ktoś inny poza Tobą kto założył te Google z twoim telefonem również stwierdził, że obraz jest nieostry?
Panie Piotrze, czy już ruszyliście na poważnie z wysyłkami po świętach? Obiecywał Pan, że przed świętami zostanie paczka wysłana a na helpdesku nadal cisza. Poprosiłbym o interwencję.
Nie ma co liczyć na szybką wysyłkę, bo pan Piotr rzuca słowa na wiatr, a klientów traktuje jak idiotów.
Ja zamówiłem gogle w listopadzie. Po tygodniu oczekiwania zadzwoniłem do pana Piotra z pytaniem kiedy będzie wysyłka. Zostałem zapewniony, że na drugi dzień wyśle. Po kolejnych dwóch podobnych rozmowach dalej nie było widać efektów, wiec poprosiłem o zwrot pieniędzy. W odpowiedzi usłyszałem, że nie ma problemu, tylko mam wysłać mu na maila nr konta bankowego na który zwróci pieniądze. Nr konta oczywiście wysłałem, ale zwrotu jak nie było, tak nie ma. Dodam, że na przelew czekam już dwa tygodnie.
No to nie wróże świetlanej przyszłości. Ja rozumiem opóźnienie, gdy producent/sprzedawca wyjaśnia powód i dotrzymuje terminu zastępczego, ale 2 tygodnie to już jest parodia. Chyba nie ma drugiego takiego producenta gogli. Szkoda, bo bardzo ucieszyłem się gdy zobaczyłem, że polski produkt może wyznaczać standardy na polu VR.