Strona 1 z 4

Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: śr 04 maja 2016, 13:42
autor: gladiusz
Dzięki pracy na forum mtbs3d.com, możliwe jest podłączenie Move'a do PC w prostszy sposób. W dalszym ciągu możliwe jest połączenie za pomocą MotioninJoya, a jak to zrobić dowiecie się z mojego poprzedniego poradnika. Ja polecam jednak sposób z natywnym parowaniem. Mniej błędów i do połączenia dwóch kontrolerów wystarczy nam jeden dongle.

Instrukcja:
1. Instalujemy Cl Eye driver https://codelaboratories.com/downloads. Z jego pomocą będziemy mogli też używać PS Eye jako kamery internetowej.
2. Parujemy Move'a z PC https://github.com/HipsterSloth/psmove- ... Windows%29. Jedyna część, która może nam przysporzyć kłopotów. Tyle dobrze, że jak raz sparujemy urządzenie to wystarczy nacisnąć przycisk PS i już połączone. Sporo może też zależeć od dongla bluetooth, zadziałało na Asus BT400 i Esperanza EA101.
3. Instalujemy FreePIE http://andersmalmgren.github.io/FreePIE/
3a. Ściągamy paczkę i wypakowujemy do folderu z FreePie (sprawdź czy nowa wersja nie ma już wsparcia dla Move'a w standardzie) https://onedrive.live.com/redir?resid=1 ... file%2czip
4*. Ściągamy i uruchamiamy skrypt https://onedrive.live.com/redir?resid=1 ... =file%2cpy (Nie zapomnijcie "oddokować" hydre 0 i 1 z klawiatury numerycznej. Niektóre gry tego wymagają, ale jeżeli wam to przeszkadza to usuńcie ten fragment. Jako joysticki ustawiłem gałki od x360. Możecie to usunąć albo ustawić jakiś inny kontroler np. pilot z joystickiem do VR albo Navigation controller i przyczepic ten kontroler do Move'a np taśmą :) )
5* Instalujemy to: https://github.com/betavr/steamvr_driver_hydra/wiki i podmieniamy plik sixense_fake.dll lub sixense_fake_x64.dll w folderze ze Steam. To pozwoli nam korzystać z naszej fake Hydry w aplikacjach ze SteamVR razem z Riftcatem lub Oclususem Riftem.

Sterowanie:
-Trzymając KWADRAT symulujemy ruchy joysticka na danym kontrolerze.
-Żyroskop resetujemy naciskając przycisk PS
-Pozycje resetujemy naciskając przycisk PS przez 3 sec
-Kontroler wyłączamy trzymając PS przez 10 sec

Troubleshooting:
-Move nie działa prawidłowo gdy świeci na różowo. Żeby tego uniknąć uruchamiajcie skrypt z kontrolerami maksymalnie zbliżonymi do kamery
-W razie pochrzanienia czegoś z parowaniem wciśnijcie szpilkę z tyłu kontrolera. To pozwoli go zresetować.
-Kontroler działa najlepiej w ciemności. W nasłonecznionym pokoju będą problemy z działaniem.
-Aby zmniejszyć drift żyroskopu należy zainstalować CL Eye SDK w wersji developerskiej https://codelaboratories.com/downloads i skalibrować kontrolery za pomocą calibration tool https://onedrive.live.com/redir?resid=1 ... file%2czip. Następnie kopiujemy plik settings.cfg z folderu z calibration tool do folderu z FreePie.

https://youtu.be/iEMsqeoCgas

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: śr 04 maja 2016, 15:31
autor: Remlas
Testowałeś coś z SteamVR? Bo zastanawia mnie, bo mamy fake dll z freepie i fake dll z sterowników. Chyba, że te dwa dll to to samo.

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: śr 04 maja 2016, 15:37
autor: gladiusz
Nie testowałem bo mam Lumie 535 ;) Ale obstawiam, że dll z FreePIE będzie potrzebne.

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: śr 04 maja 2016, 20:03
autor: andmat20
No i fajnie. Mam znajomego co sprzedaje za kilka dni będę miał move sztuk 2 i PS eye używane. Czy da się programować kolor czy to losowe?
@Edit: Programować kolor w momencie używania jak Wiilota

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: śr 04 maja 2016, 21:59
autor: Remlas
Kolor przydziela się w zależności od otoczenia, soft dobiera sam, by jak najlepiej widzieć orba

Kolory możesz sobie ustawiać, ale jak chcesz się pobawić , a nie używać ;)

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: czw 05 maja 2016, 06:46
autor: andmat20
Ok poszperam jeszcze. Myślałem nad implementacją np. reprezentacji ilości zdrowia.

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: czw 05 maja 2016, 07:36
autor: Remlas
Po co? W Googlach i tak tego nie widzisz, do każdej gry potrzebny inny kod, i ta kwestia że orb jest używany przez kamerę do śledzenia położenia

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: sob 07 maja 2016, 13:54
autor: andmat20
W sumie racja. Ale myślałem w momencie używania jak np. Wiilota

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: sob 07 maja 2016, 14:12
autor: gladiusz
Ogólnie to cała zabawa dzieje się tutaj: http://www.mtbs3d.com/phpBB/viewtopic.p ... &start=160. zelmon64 ostatnio coś tam kombinował z ustawianiem kolorów, więc jak chcesz to możesz kombinować

Re: Jak podłączyć PS Move do PC [prostszy/lepszy sposób]

: czw 19 maja 2016, 20:57
autor: andmat20
Okej, mam PS Move i PS Eye. Kamerka działa ale przy parowaniu mam problem. Mój komputer[ani siostry] nie wykrywał i co najzabawniejsze to na kompie co 15 sekund odłącza na chwilę i po chwili się naprawia. Nie wiem co to powoduję ale na kompie siostry tego nie ma. Używam Esperanza EA101